Kellukesed

Jõuluaja lemmikasjad on loomulikult kellukesed - kõlisevad-tilisevad kui lihtsalt niisama ilu kellukesed. Siinkohal teengi kellukesed, mis küll ei tilise, aga säravad.

Kunagi tegi mu vanaema kellukesi ise. Ka ikka saadud-leitud esemetest. Mul küll ei ole täpselt samu materjale, mis tal olid, aga sarnased kellukesed tegin ma küll.

Vaja läheb:
- munatopse
- fooliumit vm hõbepaberit
- jämedamat niiti või peenemat lõnga, nõela, kääre

Munakarbilt vaja eemaldada munakaas ning topsikesed eraldada teineteisest.
Foolimist lõigata tükid, mis kataksid munatopsi väljapoolt ära ning veidi ka seest (enda maitse järgi, kas kõik peab olema fooliumiga kaetud või mitte). Katta foolimiga munatopsike.
Seejärel teha fooliumitükist kuulike. Siin aitas mind laps, kes kuuli tegemisega kenasti hakkama saab. Ettevaatlik peab ka olema, sest foolim on kohati terav!
Kuulike olemas, kellukese suur osa valmis. Ühendada vaja need kaks.
Võtta jämedam niit ja nõel. Ajada niit nõelale taha ning teha ühte niidiotsa sõlm. Nõelaga kuulikesest läbi ajada nii, et kuulike jääks sõle otsa pidama. Sellest saab tila. Vaja ühendada tila kellukesele. Nüüd tuleb kõige keerulisem osa.
Kellukese tila, mis on veel niidi ja nõela küljes ajada kellukese alt läbi kellukese otsani, et kellukese teiselt poolt tuleks niit välja. Sellest tuleb aas. Peab vaatama kahte asja: 1. et tila oleks piisavalt kõrgel-madalal ja et ta rohkem ei nihkuks (peab kinni hoidma tila paela), 2. et aasa nöör tuleks ka piisava suurusega. Kui üks ots on välja, tuleb nõelaga tagasi kellukese sisse minna ja teha aas paraja suurusega. Ning taaskord minna nõelaga kellukesest välja. Nüüd on kellukese tipus aasaniidid ja üks üleliigne niit. Aasaniitidest ja üksikust niidist teha sõlm võimalikult kellukese lähedale. Nii ei nihku aas ega tila paigast.
Nii valmib särav kõlisematu kelluke.

Head meisterdamist!

Viimati muudetud Kolmapäev, 02 Detsember 2015

Meisterda jõulukanistused ise